2024. 06. 23.
Zoltán
  Írjon nekünk

Kispesti kézisek a Futball Házban

Kispesti kézisek a Futball Házban
írta: tkon  |  2022. 08. 05., 13:54
Kispesti kézisek a Futball Házban

Sportélet a negyvenes évek végén

Tegnap a Kispesti Női Kézilabda Klub serdülő és ifi játékosai látogatták meg a Futball Házat.
Fontosnak éreztük, hogy a lányok megismerjék a futball klub történelmét és megtudják, mitől különleges a piros-fekete mez, amit hordanak.
Illetve azt, hogy a kispesti kézilabda és futball, habár rövid ideig, de egy klub berkein belül is működött. Így a szokásos focis időutazáson kívül most több kézilabdás vonatkozás is előkerült.

A negyvenes évek végén a Kispesti AC futball szakosztálya megkezdte útját a világhír felé. Ennek volt előszele a 47-es ezüst és a 49-es bronzérem a bajnokságban. Pont ebben a háború utáni időszakban a kézilabda is rohamosan fejlődött az országban. A KAC-nak ekkortájt a férfi csapata a kispályás nb1-ben, a női az nb2-ben szerepelt. Komoly hír volt a negyvenes évek végén, hogy a kispesti Klapka utcai pályán villanyfényes kézilabda meccseket rendeztek. Talán a legismertebb kispesti játékos Puskás Ferenc felesége, Hunyadvári Erzsébet, aki 1948-ban lett a KAC kézilabdása. Öcsi bácsi és Bözsi néni ekkor ismerkedtek meg, majd két év múlva összeházasodtak. 1949-ben a KAC beolvadt a Budapesti Honvédba és Bözsi néni Honvéd játékosként folytatta pályafutását.
Egyes feljegyzések szerint Puskás Ferenc is sokat kézilabdázott a téli időszakokban és ebben a sportban is megállta volna a helyét.

A Futball Ház kiállításán egyetlen kézilabdás ereklye szerepel, egy emlék plakett, melyet Puskás Ferencné kapott a Budapesti Honvédtól.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a 1909.hu-t a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 07. 07., 15:35
Nem reméltük, hogy megtaláljuk a klub első NB1-es érmét, az 1920-as ezüstöt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 01. 23., 23:10
Az egyik legkorábbi ismert mozgókép felvételünk a kispesti pályáról. Sajnos, a részlet tényleg részlet, annyira rövid, és a képen is inkább Schlossert mutatja a kamera, mintsem a stadiont.
2023. 12. 20., 14:34
A karácsonyi termékek és a 2024-es naptár után különleges darabbal bővül ajándékboltunk kínálata, ugyanis mostantól nemcsak a Kispesti Futball Házban, a Honvéd Shopban és online is elérhető a Piros-fekete Krónika.

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK