2024. 07. 16. kedd
Valter
  Írjon nekünk

Szurkolói relikvia a harmincas évekből

Szurkolói relikvia a harmincas évekből
írta: tkon  |  2022. 02. 25., 21:04

A Kispesti Közép kitűzőjét rövidesen kiállítjuk.

A Kispesti Közép kitűző egy pesti magángyűjteményből bukkant elő. Sikerült a gyűjtővel megegyezni, és örömmel mondhatjuk: a majd 90 éves szurkolói emlék a legjobb helyre, a KLTE gyűjteményébe került!

Az 1933. november 9-i Nemzeti Sport számolt be a Kispesti Sárkány-Közép megalakulásáról.
Azért írt az újság Sárkány-Középről, mert abban az időben a stadion a Sárkány utcában volt. A B-közép az akkor már létező ferencvárosi közép elnevezése volt, ezért is volt életszerű, hogy korabeli szurkolóink más nevet választanak, végül a Sárkány-Közép lett a befutó. Mi, jelenkori szurkolók, már csak a tradíciók miatt sem használjuk magunkra a B-közép elnevezést.


A Kispesti Középről sok információ van a harmincas évekből, híresek voltak hangos szurkolásukról, különvonatot szerveztek vidéki meccsekre, alkalomadtán vehemensen viselkedtek- néha megcsapkodták esernyőjükkel az ellenfél szurkolóit is.
Eddig tárgyi emlékünk nem volt a középről. A képen látható kitűző kb. 8 mm hosszú, az 1926-1944 között használt KFC rövidítés (Kispest FC) látható, kiegészítve a Kispesti Közép felirattal. A jelvény tulajdonképpen a hivatalos, alapszabályban körbeírt jelvény.

A kitűzők virágkora a harmincas-negyvenes évekre tehető. Először bécsi gyártók termékei jelentek meg, majd kialakult a magyar ipar is. A foci csapatok főleg 1926. után, a profizmus bevezetésétől készíttettek kitűzőt maguknak. Léteztek gomblyuk kitűzők, de a tűs forma is gyakori volt.  A szurkolótáborok (közepek) ritka esetben használtak kitűzőt, a kispestin kívül ferencvárosiakról és debreceniekről tudunk ebből az időszakból. 200 darabos nagyságrendre tippelünk a kispesti kitűző egykori darabszámát illetően; a Futball Ház példányán kívül néhány darab van magángyűjteményekben.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a 1909.hu-t a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 07. 07., 15:35
Nem reméltük, hogy megtaláljuk a klub első NB1-es érmét, az 1920-as ezüstöt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 01. 23., 23:10
Az egyik legkorábbi ismert mozgókép felvételünk a kispesti pályáról. Sajnos, a részlet tényleg részlet, annyira rövid, és a képen is inkább Schlossert mutatja a kamera, mintsem a stadiont.
2023. 12. 20., 14:34
A karácsonyi termékek és a 2024-es naptár után különleges darabbal bővül ajándékboltunk kínálata, ugyanis mostantól nemcsak a Kispesti Futball Házban, a Honvéd Shopban és online is elérhető a Piros-fekete Krónika.

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK