2024. 07. 16. kedd
Valter
  Írjon nekünk

Mexikó és Honvéd

Mexikó és Honvéd
írta: tkon  |  2022. 07. 18., 18:54

Mexikói napokat tartottunk a Futball Házban; egyszerre érkeztek tárgyak az 1968-as Olimpiával és az 1986-os Foci VB-vel kapcsolatban.

 A cikk címe annyiban félreérthető lehet, ha valaki közvetlen kapcsolatra gondolna klubunk és a latin-amerikai ország között. 15 évvel ezelőtt volt egy mexikói futballistája a Honvédnak Manuel Rivera személyében, de ő nem hagyott hátra mély nyomokat maga után. Illetve a korábbi tulajdonos George Hemingway gyakran Mexikói házában heverte ki a fáradtságot, amit a klub irányítása okozott.
Ezek is kapcsolatok, de most a foci válogatottak Honvéd játékosairól és a hozzájuk köthető tárgyakról esik szó.

Az 1968-as mexikói Olimpia sikertörténet, a megszerzett 10 arany, 10 ezüst, 12 bronzzal a magyar csapat a 4. helyet szerezte meg az összesített éremtáblázaton. Foci szempontból is legendás ez a torna, mert válogatottunk 4-1-re legyőzte Bulgáriát a döntőben és olimpiai bajnok lett. Klubunkat Kocsis Lajos képviselte és ezzel az arannyal „Csikó” lett a tizedik olimpia bajnok futballistánk. Honvéd játékosként olimpiai bajnokok: Bozsik József, Budai László, Grosics Gyula, Kocsis Sándor, Lóránt Gyula, Puskás Ferenc, Katona Sándor, Komora Imre, Nógrádi Ferenc, Kocsis Lajos.
Aranyéremre minden múzeumnak fáj a foga, többek között nekünk is, de sajnos „Csikó” aranyérme nem nálunk van. Azonban sikerült egy méretarányos másolatot szereznünk, melyet rövidesen kiállítunk. A csodálatosan megmunkált érem átmérője kb. 5 centiméter, különlegessége, hogy az eredeti érmeket Benedek-rendi szerzetesek tervezték és készítették Mexikóban.

Valamennyire a mexikói olimpia szép emlékei is közrejátszottak abban, hogy az 1986-os futball világbajnokságot jó előjelekkel várta a magyar válogatott. Persze a csapat is sokat tett a futballpályákon, hogy titkos esélyesként kezeljék a mieinket világon. A Honvéd szurkolóknak meg dagadt a melle, mert klubunkra épült a nemzeti 11. Sallai, Garaba, Détári, Kovács Kálmán, Nagy Antal, Dajka és Andrusch volt a keret tagja. Varga József és Esterházi ekkor már volt Honvédosként, mint légiós erősítette a csapatot. A többi már történelem, volt itt minden: Irapuato, „Isten keze” utolsó magyar világbajnoki gól Détáritól, Lineker gólkirály lett, Argentína meg behúzta a vb-t. Ezeket a foci meccseket ugyanúgy 2000 méter fölötti magasságban rendezték, mint az olimpián, de itt nem szállította a sikert a magyar válogatott. Összességében a megszerzett 18. hely csalódás volt, de ennyi év után már mindenki úgy van ezzel, bárcsak kijutnánk egy vb-re..
Mivel ebben az időben nagyon kevés ajándéktárgy volt a válogatottról, akik 1985-ben Európa legjobbjai voltak, ezért utólag készült egy a játékosok arcképével díszített sál, melyet a Futball Házban, illetve a szokásos csatornákon beszerezhettek.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a 1909.hu-t a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 07. 07., 15:35
Nem reméltük, hogy megtaláljuk a klub első NB1-es érmét, az 1920-as ezüstöt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 01. 23., 23:10
Az egyik legkorábbi ismert mozgókép felvételünk a kispesti pályáról. Sajnos, a részlet tényleg részlet, annyira rövid, és a képen is inkább Schlossert mutatja a kamera, mintsem a stadiont.
2023. 12. 20., 14:34
A karácsonyi termékek és a 2024-es naptár után különleges darabbal bővül ajándékboltunk kínálata, ugyanis mostantól nemcsak a Kispesti Futball Házban, a Honvéd Shopban és online is elérhető a Piros-fekete Krónika.

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK