2024. 05. 19.
Ivó, Milán
  Írjon nekünk

Sok gyerek járt a Futball Házban nyáron

Sok gyerek járt a Futball Házban nyáron
1909.hu  |  2020. 08. 17., 18:44
Sok gyerek járt a Futball Házban nyáron

A kispesti labdarúgás alapítása óta híres volt utánpótlás neveléséről; meg lelkes szurkolótáboráról. A pályán az MFA biztosítja a jövőt, míg a lelátón a Kispesti Futball Ház.

A KLTE által megálmodott és megvalósított klubmúzeumban nem csak a múlt értékeit és hagyományait gondozzák, de figyelnek a jövőre is. Az egyesület elnöki székét elfoglaló Koncsik Tibor javaslatára indított program célja az volt, hogy a 19. kerületi iskolások a Futball Házba látogatva ismerjék meg a kispesti labdarúgás dicsőséges múltját. Sok helyi általános iskolával azóta is jó viszonyt ápol a KLTE, és szerencsére egyre többször kellett az elmúlt években kinyitni a Ház kapuit a gyerekek előtt, ahol Lipták Tamás mesél arról a Kispestről, amelyik már 1920-ban ezüstérmes lett a bajnokságban, 1926-ban pedig drámai, 160 perces csatában hódította el a Magyar Kupa serleget, de hallhatnak a Honvédról, amely a világ legjobb klubcsapata volt. A gyerekek figyelmét nehéz egy ilyen környezetben lekötni, mégis érdeklődve hallgatják a történetet a svájci klubjától Kispestre hazaszökő Nemes Józsefről éppúgy, mint arról a legendás Wolverhampton – Honvéd meccsről, melynek visszhangjaként megszületett a ma Bajnokok Ligája néven futó sorozat.

Nem csak hallgatnak, de nézhetnek is a gyerekek, hiszen Kaszás Kálmán rendkívül precízen és szakszerűen állította össze a kiállítás anyagát. Ha pedig mindez nem lenne elég, a fiatalok nem távoznak üres kézzel, hiszen mindegy ide látogató gyermek a Kimmel Zsolt által rajzolt kifestőt viheti haza, melyben a kispesti labdarúgás 111 éves történelméről olvashatnak, miközben a piros és fekete színű ceruzáért nyúlnak.

A koronavírus által létrejött helyzetben a Futball Ház is bezárt néhány hónapra, ám az enyhítések után szinte azonnal újra pezsgő élet költözött a falai közé, hiszen sok napközis csoport jelezte, szívesen megnéznék a gyerekekkel a kiállítást. Ez azt jelenti, hogy összességében majdnem 300-an látogattak el a Házba június eleje óta, ami egy elképesztő szám. Itt kell megemlíteni Vatai Attila nevét, aki a Honvéd – MFA Régió igazgatójaként több partner egyesület korosztályos csapatát kísérte el az általa is szentélynek nevezett intézménybe.

A Kispesti Futball Ház kiállítása jelenleg folyamatos megújulás alatt áll, hiszen a kutatómunkának is köszönhetően egyre több tárgyi emlék kerül elő és kér helyet magának a vitrinekben az elmúlt 111 évből, és a tárlatban a jövőre 30. születésnapját ünneplő Északi Kanyar történetét is méltóképpen szeretnék megismertetni a látogatókkal nem feledve, hogy a kispesti szurkolói élet is évszázados hagyományokra tekint vissza. Amennyiben pedig jól csinálja a KLTE a munkáját, úgy az oda látogató gyermekekből az elkövetkező évtizedek szurkolói nőhetnek majd fel.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a 1909.hu-t a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 07. 07., 15:35
Nem reméltük, hogy megtaláljuk a klub első NB1-es érmét, az 1920-as ezüstöt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 01. 23., 23:10
Az egyik legkorábbi ismert mozgókép felvételünk a kispesti pályáról. Sajnos, a részlet tényleg részlet, annyira rövid, és a képen is inkább Schlossert mutatja a kamera, mintsem a stadiont.
2023. 12. 20., 14:34
A karácsonyi termékek és a 2024-es naptár után különleges darabbal bővül ajándékboltunk kínálata, ugyanis mostantól nemcsak a Kispesti Futball Házban, a Honvéd Shopban és online is elérhető a Piros-fekete Krónika.

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK