2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
  Írjon nekünk

Címer és név

2020. 08. 21., 15:30
Címer és név

Lehet meglepő, de a legelső címerünkről szinte semmi biztosat nem tudunk. Az alapszabály pecsétként egy diszkoszt tartó alakot említ, de címert nem.

Az első ismert címerünk egy egyszerű, de viszonylag egyedi pajzs, piros-fekete átlós színek, rajta a Kispesti Athletikai Club felirat és az alapítás évszáma. Nem tudjuk, mikor kezdtük el ezt használni, illetve tény, hogy számos variációja, módozata ismert. Az egyiket a szurkolótábor 2007 óta használja, így a köztudatba sikerült ezt a jelképet visszacsempészni, ugyanakkor kérdés, mennyire lenne képes megjeleníteni mindazt, amit a kispesti foci az elmúlt 111 évben letett a magyar, az európai és a világ labdarúgásának asztalára.

Kisebb módosítások előfordultak 1926-ig a KAC címerben, ezek nem voltak jelentősek. 1926-ban aztán bevezették hazánkban a profizmust, ami úgy nézett ki, hogy az egyesületek hoztak létre külön álló szakosztályokat és a labdarúgók fizetésért játszottak. A Kispesti Athletikai Club profi csapata a Kispest Football Club nevet viselte, címerében pedig a Kispest FC mellett az 1926-os dátum szerepelt. A KFC címer változatainak egyikében jelent meg először az ágaskodó aranyoroszlán is. A negyvenes évektől aztán megszűnt ez a fajta kettősség, így ismét KAC néven és címerrel szerepeltünk a magyar bajnokságban. A KAC utolsó éve 1949 volt, ekkor még Kispest város csapataként piros-fekete színekkel kezdtük a bajnokságot. De a nagy politika közbe szólt, megváltozott a klub neve, színe, de még a helység is. Így történt, hogy az első bajnoki címünket már Budapesti Honvédként nyertük, piros-fehér színekkel és helyileg már nem egy kisváros, hanem a főváros XIX. kerülete ünnepelt.

A kommunizmus kezdeti éveiben sorra alakultak a különböző, a szocialista ideológia mentén szervezett sportklubok a térségben. Így jött létre a Partizan Beograd, a Crvena Zvezda, a Steaua Bukarest, a Dinamo Bukarest, vagy a különböző CSKA, Dinamo nevű egyesületek. A tradicionális sportklubok jelentős részét megszüntették vagy beolvasztották. (Magyarországon a Honvéd S.E. alakult meg 1949-ben, ahogy a fenti egyletek jelentős részét is ekkoriban hozták létre). A hagyományos csapatokat egyszerűen átnevezték, míg a KAC hivatalosan egyesült a HSE csapatával, a gyakorlatban azonban ez azt jelentette, hogy a kispesti egyesület megszűnt, a labdarúgó szakosztály pedig átigazolt a piros-fehér angyalföldi székhelyű sportegyesületbe. A Honvéd logója nem volt igazi címer, hiszen egy babérkoszorúból és a futó katonából állt, kiegészítve a vörös csillaggal. Tetszik vagy nem, de ez alatt a logó alatt, piros-fehérben játszott a világ legjobb klubcsapata, az ötvenes évek Nagy Honvédja.

1956-ban megkezdték a Kispesti AC újjászervezését, ami az eredeti színek és címer újbóli használatbavételét jelenthette volna. Végül talán büntetésből? de ezt nem engedték megtartani a Kispestnek a forradalom leverése és a rendszer visszaállítása után, miközben több csapat, például az FTC és az MTK visszatérhetett hagyományos, kommunizmus előtti jelképeihez. A közönség azonban nem feledte a klub gyökereit, a „Kispest, Kispest” skandálás és a piros-fekete motívumok is rendszeresen felbukkantak a kispesti sporttelepen. A következő változás a nyolcvanas évek végén következett be, a BHSE egy, a KAC címeréhez hasonlót kezdett használni, mely a mai napig az egyesület címere. A pajzs átlósan piros-fehér, fekete oroszlánnal a közepén. Nem volt sok idő megszokni a változásokat.

A rendszerváltás új helyzetet és új lehetőségeket jelentett. A labdarúgó szakosztály vezetése idehaza elsőként felismerte, hogy hosszútávon csak akkor van esély a túlélésre, ha a labdarúgást önálló lábakra és üzleti alapokra helyezik. Hogy ezt milyen sikerrel vitték véghez, az egy másik történet.
Mindenesetre 1991-ben a labdarúgók kiváltak a nagy egyesületből, létrehozva a Kispest-Honvéd Football Clubot. A név és a Magyar Honvédség emblémájából faragott piros-fekete címer is ideálisan jelenítette meg a klub hagyományait. Igazából jobbat nem is nagyon lehetett volna készíteni, hiszen ötven évnyi Honvéd szolgálatot nemcsak hogy nem lehet, de nem is kell megtagadni, miközben a klub gyökerei is méltó módon, kellő hangsúlyban szerepeltek a KHFC jelképeiben. A szurkolók is azonnal megszokták és megszerették az új nevet és szimbólumokat.

Egészen 2003-ig változatlan arculattal szerepeltünk. Az nb1-es tagság elvesztésénél azonban sokkal rosszabb volt, hogy a sportegyesületet működtető kft. is adóhatósági eljárás alá került, így egy új társaságot kellett létrehozni, mely sportszakmai jogutódként megtarthatta a klub eredményeit, jogosultságait, de a név és címer használatáról le kellett mondania. Kaotikus idők voltak ezek, gyorsan kellett cselekedni. A klub vezetése tett egy gyámoltalan lépést a BHSE felé, akiknek a hátuk közepére sem hiányzott egy profi labdarúgó szakosztály, és a név és címer használatot is megtiltották. Így született meg az a címer, melyet a Budapest Honvéd FC használt. A név és a címer sem nyerte el a meccsrejárók tetszését.
(A címer tulajdonképpen az Athletic Bilbao címerének stilizált mása volt.) Többek között emiatt is sokan nem vették meg a klub hivatalos termékeit.

2006-ban a Hemingway group kezébe került a klub. Többször volt kérés szurkolók részéről a Kispest-Honvéd címer és név visszaállítása miatt, de az akkori tulajdonos nem volt erre hajlandó, azzal az indokkal, hogy a klubot Bp. Honvédként ismerik a világban. A sors fintora, ha 2003-ban a kft-t egy korábbi tulajdonos nem viszi csődbe, akkor Hemingway is a Kispest-Honvédot vette volna meg, nem a Budapest Honvédot.
Áttörést a 2020-as év hozott. Az új tulajdonosi kör néhány beszélgetés után végül egy facebook szavazásra és a szurkolókra bízta a címer döntést. Athletic Bilbao vs. Kispest-Honvéd címer?
A szavazók 60 százaléka a kissé megreformált Kispest-Honvéd címerre szavazott.

Most már csak a nevet kellene helyre tenni.
Ennek a klubnak 111 éves múltját csak egy név tudja hitelesen képviselni, az pedig a Kispest-Honvéd FC.
És ha megint előjönne a kérdés, hogy ezt a klubot Budapest Honvédként ismeri a világ, az emlékezzen vissza, hogy mit értünk el sportdiplomáciában Újvidéken, Vilniusban, Craiovában.
Meg egyébként is minek megfelelni a világnak, ha magunknak sem tudunk?

Ha tetszett a cikk, kövesse
a 1909.hu-t a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 01. 31., 18:36
Danilo szerezte az első gólt a Kispest-Kisvárda párosítás történetében, honfitársa, Felipe volt a Várda kapusa.
2023. 01. 31., 10:09
A tavalyi év fontosabb eseményei az egyesület életében.
2022. 07. 18., 18:54
Mexikói napokat tartottunk a Futball Házban; egyszerre érkeztek tárgyak az 1968-as Olimpiával és az 1986-os Foci VB-vel kapcsolatban.
2022. 06. 20., 23:38
2022.06.16-án 18:30-kor tartotta a Kispesti Futball Házban éves közgyűlését a KLTE. Az idei közgyűlés is nyilvános volt és idén tisztségviselő választás is egyben. Rövid összefoglaló.
2021. 06. 13., 11:17
A Covid miatt egy év csúszással vehette át egykori labdarúgónk Kozma Mihály (Tápé 1949.09.01) a "Kispestért" díjat.
2021. 06. 11., 22:11
Végéhez közeledik a járvány, érkeznek a csoportok. Hevesi és ócsai gyerekek után a kispesti Gábor Áron suli 4.b osztálya látogatta meg a Futball Házat.
2020. 08. 18., 15:19
Kispest & Honvéd. 1949 szeptemberében piros-fekete színekkel Kispest város csapata kezdte meg a bajnokságot. 1950 júniusában piros-fehér színekkel Budapest XIX. kerülete ünnepelte a bajnoki címet.
2020. 08. 21., 15:30
Lehet meglepő, de a legelső címerünkről szinte semmi biztosat nem tudunk. Az alapszabály pecsétként egy diszkoszt tartó alakot említ, de címert nem.
2021. 02. 26., 10:41
Ma megérkezett a nyomdából Kaszás Kálmán történelmi sorozatának újabb fejezete, a Piros-fekete Krónika IV.

  Legfrissebbek most

Nem reméltük, hogy megtaláljuk a klub első NB1-es érmét, az 1920-as ezüstöt.

  NÉPSZERŰ HÍREK