2024. 05. 19.
Ivó, Milán
  Írjon nekünk

A Honvéd avatta fel a Népstadiont 1953.08.20-án

A Honvéd avatta fel a Népstadiont 1953.08.20-án
írta: tko  |  2021. 08. 20., 10:53
A Honvéd avatta fel a Népstadiont 1953.08.20-án

Hogyan látták az érintettek a meccset? Puskásék értékelései.

1953 augusztus 20-án Bp.Honvéd-Szpartak Moszkva meccsel avatták a Népstadiont.

A munkálatokról annyit érdemes megemlíteni, hogy öt évig tartott az építkezés, részben a sportolók és a lakosság társadalmi munkájának igénybe vételével. Maga Puskás és az Aranycsapat is kivette részét a munkákból. Az avatás napján egész napos program volt, csúcsponttal a Honvéd-Szpartak meccsel.

A Bp. Honvédot, mint az előző év bajnokát jelölték ki stadionavató csapatnak magyar részről. Ellenfélként az ötvenes években ilyen hírverő meccsre csakis szovjet csapat jöhetett számításba. Adta volna magát, hogy a magyar katonacsapat ellen az orosz katonacsapat játsszon, (CSZKA Moszkva), de rájuk Sztálin megharagudott, így az aktuális szovjet bajnok, a Szpartak érkezett.

Bp. Honvéd–Szpartak Moszkva 3:2 (0:1)

1953. augusztus 20., Népstadion, 80 ezer néző. Vezette: Vlcek (csehszlovák)

Bp. Honvéd: Grosics – Rákóczi, Lóránt, Bányai – Bozsik, Városi – Budai II, Kocsis, Babolcsay, Puskás, Czibor. Edző: Kalmár Jenő
Szpartak: Pirajev – Tyiscsenko, Basaskin, Szedov – Parszin, Netto – Paramonov, Bobrov, Szimonjan, Gyementyev, Iljin. Edző: Konsztantyin Szokolov
Gólok: Bozsik (49., 68.), Kocsis (82.), ill. Szedov (24.), Szimonjan (69.)

A szovjet bajnok szerzett vezetést, de a Honvéd a második félidőben berámolt három góllal fordított. A mérkőzés utáni nyilatkozatokat böngészve, udvarias, egymást dicsérő mondatokat találunk. A mieink dicsérték a szovjet védelmet, pedig három gólt rúgtak Bozsikék nekik..

-Kalmár Jenő: Ahhoz képest, hogy csak három hete kezdtük meg az előkészületeket az őszi idényre, igen erős volt a csapat számára szovjet bajnok. A második félidőben így is némi ízelítőt adott igazi tudásából a csapat. A Szpartakban gyors, korszerű labdarúgást játszó együttest ismerhetett meg a budapesti közönség. Nekem különösen az tetszett, hogy a védelmük szinte tökéletesen zárt.

-Mándi Gyula állami edző: A Honvéd az idénykezdet ellenére is igen jól bírta erővel a nagy meleget és az iramot. Csak az volt a hiba az első félidőben, hogy a csatársor körülményesen akarta megoldani a helyzeteket, holott ez a nagyszerűen tömörülő moszkvai védelemmel szemben nem vezethetett eredményre.

-Puskás: Az I. félidőben nagyon idény eleji játékot nyújtottunk, idegesek is voltunk. Az egyenlítés után, amikor lehiggadtunk, már ment valahogy a játék. Nekem a szovjet csapatból legjobban Basaskin tetszett. Mindenütt ott volt, ahol szükség volt rá. Fejjel-lábbal egyaránt nagyszerűen mentett.

-Bozsik: A kihagyott sok helyzet miatt egészen az egyenlítésig nagyon idegesek voltunk. A moszkvai védők nagyszerűen fognak embert és veszélyesen, gyorsan indítanak támadást - nekem legjobban Pirajev és a három hátvéd játéka tetszett.

-Bányai: Annak ellenére, hogy mi támadtunk többet, nehéz dolgunk volt a védelemben is, hiszen rendkívül gyorsak voltak a Szpartak csatárai.

-Grosics: Csodálatos, hogy milyen fáradhatatlan volt Gyementyev. Szinte minden támadásban benne volt. A legveszélyesebb csatár szerintem Szimonyan volt. Amikor nála volt a labda, sohasem tudtam, mikor akar kapura lőni. ( Szimonyan végezte el a kezdőrúgást a Puskás Aréna nyitómérkőzésén 2019-ben)

Dangulov edző: Igen tartalmas és tanulságos játék volt. A mérkőzés magas színvonalon mozgott. A magyar csapatnak kiváló a labdakezelése és a fejjátéka, a játékosok pompásan megértik egymást. Különösen Bozsik játszott egészen kiválóan. Bozsik a védelemben is, de különösen a támadásban különálló klasszist képvisel. Távoli lövései valósággal élményszámba mennek. Puskást és Kocsist erősen fogták a mieink. Úgy látszik, hogy ez a két játékos ahhoz szokott, hogy sok helye legyen a játékhoz, mert ezúttal nem sok sikerült nekik. Nagyon tetszett nekem a magyar csapat bátor és ruganyos kapusa, Grosics is. A Szpartak játékosai óriási igyekezettel küzdöttek, de éppen a nagy győzni akarás miatt rendkívül Idegesek voltak. Gyorsan törtek ugyan a kapura, a kapu előtt azonban gyakran elvesztették a fejüket. A mieink rossz játékába sok hiba csúszott. A Szpartak két legjobbja véleményem szerint Basaskin és Szedov volt.

A titkos meccs.: A hivatalos avatás előtt is játszottak mérkőzést Népstadionban, az olasz–magyarra készülő válogatott május 6-án Harangozó Sándor bíráskodása mellett 11:1-re verte meg az NB II Közép-csoportjának bajnokát, a Szikra Gázművek csapatát. Titokban akarták tartani, mégis híre ment a környéken, hogy futballmeccs van, amelynek végére már szépszámú közönség gyűlt össze az épülő lelátókon és a pálya mellett. A stadion első – nem hivatalos – gólját a 6. percben Kocsis Sándor lőtte, a többit Hidegkuti (4), Puskás (3), Palotás (2) és Czibor, illetve Mohácsi szerezte.

 A fekete-fehér képek miatt fontos megemlíteni, hogy a mezünkön két bordó csík látható. A lenti képen látszik a teljes csapat: Kalmár Jenő edző, Puskás, Grosics, Lóránt, Városi, Bányai, Kovács, Budai I., Kocsis, Rákóczi, Szovják, Bozsik, Babolcsay, Machos, Czibor, Budai II., Faragó.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a 1909.hu-t a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 07., 15:35
Nem reméltük, hogy megtaláljuk a klub első NB1-es érmét, az 1920-as ezüstöt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 01. 23., 23:10
Az egyik legkorábbi ismert mozgókép felvételünk a kispesti pályáról. Sajnos, a részlet tényleg részlet, annyira rövid, és a képen is inkább Schlossert mutatja a kamera, mintsem a stadiont.
2023. 12. 20., 14:34
A karácsonyi termékek és a 2024-es naptár után különleges darabbal bővül ajándékboltunk kínálata, ugyanis mostantól nemcsak a Kispesti Futball Házban, a Honvéd Shopban és online is elérhető a Piros-fekete Krónika.

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK