2023. 12. 09. szombat
Natália
  Írjon nekünk

A Honvéd avatta fel a Népstadiont 1953.08.20-án

A Honvéd avatta fel a Népstadiont 1953.08.20-án
írta: tko  |  2021. 08. 20., 10:53
A Honvéd avatta fel a Népstadiont 1953.08.20-án

Hogyan látták az érintettek a meccset? Puskásék értékelései.

1953 augusztus 20-án Bp.Honvéd-Szpartak Moszkva meccsel avatták a Népstadiont.

A munkálatokról annyit érdemes megemlíteni, hogy öt évig tartott az építkezés, részben a sportolók és a lakosság társadalmi munkájának igénybe vételével. Maga Puskás és az Aranycsapat is kivette részét a munkákból. Az avatás napján egész napos program volt, csúcsponttal a Honvéd-Szpartak meccsel.

A Bp. Honvédot, mint az előző év bajnokát jelölték ki stadionavató csapatnak magyar részről. Ellenfélként az ötvenes években ilyen hírverő meccsre csakis szovjet csapat jöhetett számításba. Adta volna magát, hogy a magyar katonacsapat ellen az orosz katonacsapat játsszon, (CSZKA Moszkva), de rájuk Sztálin megharagudott, így az aktuális szovjet bajnok, a Szpartak érkezett.

Bp. Honvéd–Szpartak Moszkva 3:2 (0:1)

1953. augusztus 20., Népstadion, 80 ezer néző. Vezette: Vlcek (csehszlovák)

Bp. Honvéd: Grosics – Rákóczi, Lóránt, Bányai – Bozsik, Városi – Budai II, Kocsis, Babolcsay, Puskás, Czibor. Edző: Kalmár Jenő
Szpartak: Pirajev – Tyiscsenko, Basaskin, Szedov – Parszin, Netto – Paramonov, Bobrov, Szimonjan, Gyementyev, Iljin. Edző: Konsztantyin Szokolov
Gólok: Bozsik (49., 68.), Kocsis (82.), ill. Szedov (24.), Szimonjan (69.)

A szovjet bajnok szerzett vezetést, de a Honvéd a második félidőben berámolt három góllal fordított. A mérkőzés utáni nyilatkozatokat böngészve, udvarias, egymást dicsérő mondatokat találunk. A mieink dicsérték a szovjet védelmet, pedig három gólt rúgtak Bozsikék nekik..

-Kalmár Jenő: Ahhoz képest, hogy csak három hete kezdtük meg az előkészületeket az őszi idényre, igen erős volt a csapat számára szovjet bajnok. A második félidőben így is némi ízelítőt adott igazi tudásából a csapat. A Szpartakban gyors, korszerű labdarúgást játszó együttest ismerhetett meg a budapesti közönség. Nekem különösen az tetszett, hogy a védelmük szinte tökéletesen zárt.

-Mándi Gyula állami edző: A Honvéd az idénykezdet ellenére is igen jól bírta erővel a nagy meleget és az iramot. Csak az volt a hiba az első félidőben, hogy a csatársor körülményesen akarta megoldani a helyzeteket, holott ez a nagyszerűen tömörülő moszkvai védelemmel szemben nem vezethetett eredményre.

-Puskás: Az I. félidőben nagyon idény eleji játékot nyújtottunk, idegesek is voltunk. Az egyenlítés után, amikor lehiggadtunk, már ment valahogy a játék. Nekem a szovjet csapatból legjobban Basaskin tetszett. Mindenütt ott volt, ahol szükség volt rá. Fejjel-lábbal egyaránt nagyszerűen mentett.

-Bozsik: A kihagyott sok helyzet miatt egészen az egyenlítésig nagyon idegesek voltunk. A moszkvai védők nagyszerűen fognak embert és veszélyesen, gyorsan indítanak támadást - nekem legjobban Pirajev és a három hátvéd játéka tetszett.

-Bányai: Annak ellenére, hogy mi támadtunk többet, nehéz dolgunk volt a védelemben is, hiszen rendkívül gyorsak voltak a Szpartak csatárai.

-Grosics: Csodálatos, hogy milyen fáradhatatlan volt Gyementyev. Szinte minden támadásban benne volt. A legveszélyesebb csatár szerintem Szimonyan volt. Amikor nála volt a labda, sohasem tudtam, mikor akar kapura lőni. ( Szimonyan végezte el a kezdőrúgást a Puskás Aréna nyitómérkőzésén 2019-ben)

Dangulov edző: Igen tartalmas és tanulságos játék volt. A mérkőzés magas színvonalon mozgott. A magyar csapatnak kiváló a labdakezelése és a fejjátéka, a játékosok pompásan megértik egymást. Különösen Bozsik játszott egészen kiválóan. Bozsik a védelemben is, de különösen a támadásban különálló klasszist képvisel. Távoli lövései valósággal élményszámba mennek. Puskást és Kocsist erősen fogták a mieink. Úgy látszik, hogy ez a két játékos ahhoz szokott, hogy sok helye legyen a játékhoz, mert ezúttal nem sok sikerült nekik. Nagyon tetszett nekem a magyar csapat bátor és ruganyos kapusa, Grosics is. A Szpartak játékosai óriási igyekezettel küzdöttek, de éppen a nagy győzni akarás miatt rendkívül Idegesek voltak. Gyorsan törtek ugyan a kapura, a kapu előtt azonban gyakran elvesztették a fejüket. A mieink rossz játékába sok hiba csúszott. A Szpartak két legjobbja véleményem szerint Basaskin és Szedov volt.

A titkos meccs.: A hivatalos avatás előtt is játszottak mérkőzést Népstadionban, az olasz–magyarra készülő válogatott május 6-án Harangozó Sándor bíráskodása mellett 11:1-re verte meg az NB II Közép-csoportjának bajnokát, a Szikra Gázművek csapatát. Titokban akarták tartani, mégis híre ment a környéken, hogy futballmeccs van, amelynek végére már szépszámú közönség gyűlt össze az épülő lelátókon és a pálya mellett. A stadion első – nem hivatalos – gólját a 6. percben Kocsis Sándor lőtte, a többit Hidegkuti (4), Puskás (3), Palotás (2) és Czibor, illetve Mohácsi szerezte.

 A fekete-fehér képek miatt fontos megemlíteni, hogy a mezünkön két bordó csík látható. A lenti képen látszik a teljes csapat: Kalmár Jenő edző, Puskás, Grosics, Lóránt, Városi, Bányai, Kovács, Budai I., Kocsis, Rákóczi, Szovják, Bozsik, Babolcsay, Machos, Czibor, Budai II., Faragó.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a 1909.hu-t a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 01. 31., 18:36
Danilo szerezte az első gólt a Kispest-Kisvárda párosítás történetében, honfitársa, Felipe volt a Várda kapusa.
2023. 01. 31., 10:09
A tavalyi év fontosabb eseményei az egyesület életében.
2022. 07. 18., 18:54
Mexikói napokat tartottunk a Futball Házban; egyszerre érkeztek tárgyak az 1968-as Olimpiával és az 1986-os Foci VB-vel kapcsolatban.
2022. 06. 20., 23:38
2022.06.16-án 18:30-kor tartotta a Kispesti Futball Házban éves közgyűlését a KLTE. Az idei közgyűlés is nyilvános volt és idén tisztségviselő választás is egyben. Rövid összefoglaló.
2021. 06. 13., 11:17
A Covid miatt egy év csúszással vehette át egykori labdarúgónk Kozma Mihály (Tápé 1949.09.01) a "Kispestért" díjat.
2021. 06. 11., 22:11
Végéhez közeledik a járvány, érkeznek a csoportok. Hevesi és ócsai gyerekek után a kispesti Gábor Áron suli 4.b osztálya látogatta meg a Futball Házat.
2020. 08. 18., 15:19
Kispest & Honvéd. 1949 szeptemberében piros-fekete színekkel Kispest város csapata kezdte meg a bajnokságot. 1950 júniusában piros-fehér színekkel Budapest XIX. kerülete ünnepelte a bajnoki címet.
2020. 08. 21., 15:30
Lehet meglepő, de a legelső címerünkről szinte semmi biztosat nem tudunk. Az alapszabály pecsétként egy diszkoszt tartó alakot említ, de címert nem.
2021. 02. 26., 10:41
Ma megérkezett a nyomdából Kaszás Kálmán történelmi sorozatának újabb fejezete, a Piros-fekete Krónika IV.

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK